vineri, 1 aprilie 2011

Medicina alopata vs medicina holistica

Am gasit o clasificare foarte buna...si o reiau mai jos. Sursa:http://ganduriefemere.online-talk.net/t346-medicina-alopata-vs-medicina-holistica

"
Diferenta dintre aceste doua genuri de terapie este urmatoarea: medicina alopata trateaza efectul (simptomele de natura fizica), in timp ce terapia holistica se concentreaza asupra cauzelor bolilor, (dezechilibre la nivelul corpului energetic),si trateaza omul ca intreg (corp, minte, suflet).

Eu sunt adepta terapiei holistice, insa nu pot nega utilitatea terapiei alopate. Daca , spre ex , imi tai un deget n-o sa mi-l pansesz cu ierburi, merg la un chirurg sa mi-l coasa, logic. Pe de alta parte, tratamentele chimice (sintetice) specifice terapiei alopate fac bine pe moment, dar pe termen lung fac rau.

Medicina holistica cuprinde urmatoarele terapii:

-Bioenergoterapia :rolul bioenergoterapiei este de a realiza un transfer de energie catre persoana dezechilibrata energetic.


-Homeopatia : este definita ca metoda terapeutica ce consta in administrarea in doze infinitezimale a unei substante capabile de a produce boala experimental la un om sanatos, in doze mari. Etimologic cuvantul are la baza doua cuvinte grecesti: homos = asemanator; pathos = boala, suferinta ( ad-litteram s-ar traduce "suferinta similara" )


-Ayurveda se ocupa cu problemele de sanatate fizica: dieta, plante si masaj si consecinta acestui deziderat: pastrarea sanatatii trupului pentru a putea realiza dezvoltarea spiritului. In centrul teoriei ayurvedice exista :
►conceptul de energie vitala, numita prana care la fel ca si energia Qi din traditia chineza, reprezinta forta vitala care sta la baza vietii si care poate fi adusa in trup prin respiratie; Ayurveda foloseste exercitiide respiratie numite pranayama
►principiul conform caruia la baza existentei ar sta cinci elemente: pamantul, focul, apa, aerul si eterul ; apa in stare solida este manifestarea elementului pamant, focul topeste gheata, dand nastere elementului apa, apa se transforma in abur dand nastere elementului aer, aburul dispare transformandu-se in eter; toate aceste cinci elemente sunt prezente in intreaga structura a universului, energia si materia se intrepatrund, sunt un singur lucru "

In interiorul trupului cele cinci elemente sunt organizate in trei moduri, numite dosha : vata ( eter+eter ), pitta ( foc +apa ), kapha ( pamant+ apa ) - ele determinsa tipul psiho-somatic specific, iar modelul pe care ni-l imprima la nastere se numeste prakriti ( in limba sanscrita cuvantul inseamna " natura" , natura proprie, caracteristicile innascute, structura individuala a fiecaruia; in limba latina inseamna " a aranja intr-o anumita ordine "La unii oameni pakriti este determinata de o singura dosha: vata, pitta sau kapha; la altii exista dosha multiple: vata-pitta- kapha cu multitudinea de combinatii posibile
Vata reprezinta aerul si eterul, miscarea usoara la orice nivel; guverneaza miscarea fluidelor, activitatea muschilor, functiile motoare si senzoriale, miscarea gandurilor; cei la care predomina vata sunt mereu in miscare, agitati, mereu in cautare de nou, arderile metabolice sunt intense, persoane care nu-si stabilesc foarte bine barierele cu lumea inconjuratoare, sunt visatoare, predispusi la a fi artisti, muzicieni.
Pitta este considerata energia transformatoare ( transformarea hranei in energie); guverneaza activitatea digestiva si functiile metabolice; cei la care predomina pitta sunt patimasi, iritabili, egoisti, agresivi, inclinati spre a strange bani si a-i transforma in lucruri materiale; la acestia sunt afectate in principal ficatul, vezica biliara, stomacul.
Kapha este elementul cel mai dens care confera structura si continutul fizic al trupului, vindeca, da putere fizica trupului; la cei care predomina kapha sunt solizi, puternici, stabili,strangatori, cu dorinta de a acumula, sunt sedentari, invidiosi, lacomi
Vikriti in limba sanscrita inseamna " abatere de la natura "si reprezinta starea de boala. Exista boli care au aceeasi natura cu Pakriti si boli care au o natura diferita; bolile care au aceeasi natura cu constitutia individului sunt mai greu de vindecat deoarece amplifica natura bolii si da stabilitate dezechilibrului instalat, de aceea in afectiunile cronice se tine seama de tipul de Pakriti, pe langa Vikriti in alegerea terapiei.


-Aromoterapia: este terapia aromelor, miresmelor, esentelor care fie inhalate fie aplicate pe piele, se absorb si sunt purtate de catre sistemul circulator catre centrii nervosi....

-Acupunctura : este o metoda straveche de tratament, a medicinii orientale, China, Japonia si Egiptul antic, tehnica de deblocare a Qi-ului, prin insertia de ace speciale in puncte localizate de-a lungul meridianelor.Corpul fizic (animale, oameni) este strabatut de canale energetice, prin care curge energia Qi, ce anima orice fiinta vie. Aceste canale energetice sunt numite meridiane si sunt in numar de 12, cate unul pentru fiecare organ (intestin gros, intestin subtire, plaman, inima, stomac, ficat, rinichi, vezica-urinara, vezica- biliara, splina- pancreas, vase- sex sau pericard, trei-focare sau trei- incalzitori). Acele de acupunctura sunt fabricate din aur, argint, cupru sau otel inoxidabil, cele mai folosite fiind cele din argint; au un diametru de 0,25mm, iar varful este sferic, pentru a nu produce leziuni la nivelul tesuturilor si pentru a nu penetra punctul de acupunctura prea profund. Numarul de ace folosite in cursul unei sedinte de acupunctura poate fi cuprins intre 10- 25 de ace, in fiunctie de diagnosticul stabilit de catre medic si meridianele afectate. Sedinta de acupunctura dureaza 20-30 de minute, iar intervalul dintre sedinte poate fi apreciat de catre practician, putand fi zilnic, la 2 - 3 zile sau mai rare. Numarul de sedinte de acupunctura este stabilit in functie de gravitatea si vechimea bolii, precum si reactivitatea bolnavului la tratament. Bolile recente, mai putin grave si bolnavii tineri reactioneaza foart bine la tratamentul acupunctic in timp ce bolile cronice, mai avansate si varsta inaintata necesita un tratament mai indelungat.

-Cristaloterapia :sau terapia prin cristale este o tehnica straveche, cunoscuta si practicata din cele mai vechi timpuri. Pentru protectia impotriva energiilor negative, blestemelor, vrajitoriilor sau farmecelor erau purtate sub forma de amulete sau talismane.Cristalele au capacitatea de a capta energie, a o depozita si a mari campul electro-magnetic, cedand energie atunci cand la nivelul organismelor vii, apar dezechilibre (plenitudine sau vid energetic). Cristalele emit vibratii care intra in rezonanta cu vibratiile emise de organismele noastre, iar cu cat acestea sunt mai apropiate ca lungime de unda, cu atat, efectele benefice sunt mai puternice; pot determina purificarea aurei, deblocarea chacrelor, protectia si energizarea organismului, pot purifica incaperile si indeparta fortele malefice.

-Reflexoterapia : consta in masarea zonelor reflexogene pana la disparitia durerilor locale si a granulatiilor care exista sub pielea din acel loc; aceste depuneri reprezinta sedimente toxice de: acid uric, acid oxalic, deseuri rezultate din metabolism si care prin masaj vor fi puse in circulatie si eliminate.
La nivelul pielii, pe toata suprafata corpului, exista zone de proiectie a organelor interne, zonele reflexogene ; pielea se comporta ca un senzor urias in interrelatia cu lumea inconjuratoare;prin ea organismul se incarca de energie ancestrala si totodata elibereaza incarcatura negativa, reziduurile toxice accumulate in organism;pielea leaga lumea dinlauntrul nostru cu cea din afara, constituind o permanenta punte intre material, psihic si spiritual ;nevoia de atingere este ancestrala, se naste odata cu primul scancet si ramane instinctual toata viata (in timpul unui pericol oameni chiar necunoscuti se iau de mana) ; mangaierea, atingerea calmeaza,linisteste (copilul plange pentru ca se simte abandonat sit ace atunci cand este luat in brate, isi prinde parintele de mana ,pentru a se simti in siguranta, la multe popoare o strangere de mana, o imbratisare se pastreaza ca semn de salut, pace, cordialitate,iar in semn de respect se saruta mana) ."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu