sâmbătă, 28 august 2010

Despre soia.... hmmm...

"Adevarul despre soia, iesit la iveala de ani de zile

Pentru iubitorii de lapte de soia si produse de soia nefermentate, am o veste proasta. De ceva ani buni incoace, au tot aparut articole in lant urmate de studii dezvoltate, care dezvaluiau lumii ca soia nefermentata creaza destul de mari probleme celor care au deja dezechilibre hormonale si nu numai. Copiilor in special, nu trebuie sa li se dea produse de soia si in special lapte de soia.

Multe mamici sunt disperate si au avut intentia cea mai nobila de a inlocui laptele de vaca cu cel de soia, sau au fost fericite cand l-au descoperit, deoarece bebelusii lor aveau intoleranta la lactate. Sincer imi pare rau ca le dezamagesc insa nu eu sustin cele de mai jos. Mereu as vrea sa vin doar cu vesti bune, insa am vrut sa aduc neaparat si acest subiect in discutie de mai bine de un an. Ca o alternativa extrem de sanatoasa, ar fi laptele de migdale/nuci.

Migdalele au un continut mare de magneziu, vitamina E si antioxidanti avand capacitate ridicata de a lupta impotriva cancerului. 12 migdale/zi scad vizibil colesterolul, si pe langa proteine si importante minerale ca magneziu, fosfor si zinc, mai beneficiem si de o portie superba de calciu. Da, 20 migdale/zi sunt echivalentul unui sfert de pahar mare de lapte. Mai multe amanunte despre migdale care va vor uimi peste masura puteti citi aici. Despre cum se face laptele de migdale, chiar aici.

Orice produs de soia, gen granule, snitele, cuburi, lapte de soia, sunt in discutie, exceptand cele fermentate, ca si tofu, tempeh, miso si sosul de soia. Dar totusi, si in acestea fermentate exista anti-nutrienti sau anti-enzime. Acesti compusi pot fi redusi prin fermentare, dar nu complet eliminati. Sa luam pe rand bilele negre ale acestei seminte, iar fiindca nici eu n-am stiut cu exactitate, am tradus o parte din articol de la urmatoarea sursa 1, scrisa de doctorii Sally Fallon & Mary G. Enig, Ph.D. cat si de la aceasta sursa.

1. Fitoestrogenul din soia impiedica functionarea normala a glandei endocrine, fiind o potentiala cauza ainfertilitatii, si mai ales in cazuri de cancer de san la femei adulte.

2. Fitoestrogenul din soia are agenti anti-tiroidieni, care cauzeaza hipotiroida si de asemenea cancer tiroidian. La bebelusi, consumul de lapte de soia a fost conectat cu autoimmune thyroid disease

3. Prezenta acidului fitic, gasit in soia in cantitate mare impiedica absorbtia calciului si diverselor minerale din organism.

4. Chinezii n-au consumat soia ca hrana nefermentata din cauza continutului mare de toxine naturale numite “antienzime”, printre ele aflandu-se si agenti precum trypsin, care blocheaza enzimele necesare pentru digestie. Acesti antinutrienti nu se distrug in totalitate prin gatire, si produc in timp probleme gastrice serioase, afectand in timp si pancreasul [...]

5. Soia contine haemagglutinin, o substanta care ajuta la inchegare, si aceasta afecteaza celulele rosii, coagulandu-le.

6. Produsele din soia epuizeaza resursele de vitamina D din corp.

7. Produsele din soia contin exagerat de mult aluminium, care este toxic pentru sistemul nervos si rinichi.

8. Soia contine gointrogen, substanta care interfereaza cu functionarea normala a tiroidei.

9. MSG, sau Acidul Glutamic liber, o foarte puternia neurotoxina, se formeaza in timpul procesarii termice

10. 99% din soia este modificata genetic, si are de asemenea contaminarea cea mai mare de pesticide dintre toate alimentele.

11. Soia este samanta cea mai bogata in acid phytic. Este o substanta care poate bloca absortia de minerale esentiale (calciu, magneziu, cupru, fier si in special zinc), in tractul intestinal. Acidul phytic este extrem de rezistent la metoda obisnuita de reducere a lui prin gatire la temperatura joasa si doar o lunga perioada de fermentare poate diminua procentul de acid phytic. In tofu spre exemplu, consumat impreuna cu cantitati mici de carne, ca in cazul japonezilor care consuma alaturi o bucata de peste, efectul acestui acid este redus

12. Vegetarienii care consuma tofu, ca un substitut pentru carne si produse lactate, sunt la risc mare de deficiente de minerale.

13. Zincul, este un mineral absolut necesar pentru dezvoltarea si functionarea normala a creierului si sistemului nervos. Are un rol in sintetizarea proteinelor si formarii de colagen; tine sub control mecanismul de reglare al zaharului din sange; este necesar pentru un sistem de reproducere sanatos; este cheia pentru numeroase enzime vitale si de asemenea joaca un rol important in sistemul imunitar. Realizati ce ar insemna sa avem deficienta de zinc [...]

Si articolul mai continua pe inca 2 pagini, insa va las pe dvs. sa-l aprofundati pana la capat, plus alte surse precum aceasta de pe internet. In orice caz, cred ca puteti aprecia nevoia de a reduce aportul de soia nefermentata din alimentatia dumneavoastra."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu